Meteorologická pozorování c. k. Vlastenecko-hospodářské společnosti v Čechách v letech 1817–1847

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BĚLÍNOVÁ Monika BRÁZDIL Rudolf

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Meteorologické zprávy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vědy o atmosféře, meteorologie
Klíčová slova early instrumental measurements and observations; meteorological network; I. R. Patriotic-Economic Society; Bohemia; homogenization; statistical analysis; climate fluctuation; climatic extremes
Popis První sítě meteorologických stanic byly často spojeny s činností různých učených a hospodářských společností. V Čechách souvisela pozorování s činností c. k. České vlastenecko-hospodářské společnosti, která organizovala síť meteorologických stanic a publikovala výsledky jejich pozorování z let 1817–1847. Na meteorologických stanicích byly měřeny tlak a teplota vzduchu, srážky a pozorovány vítr a meteorologické jevy. Na základě homogenizovaných měsíčních řad byla provedena klimatologická analýza těchto pozorování a výsledky byly porovnány s normálovým obdobím 1961–1990. Vzhledem k referenčnímu období se léta 1817–1847 jeví jako chladnější a obecně vlhčí. Dále jsou zmíněny vybrané teplotní a srážkové anomálie studovaného období. Analýza uvedených meteorologických pozorování umožňuje rozšířit dosavadní poznatky o časových a prostorových charakteristikách klimatu v Čechách v období 1817–1847, dříve omezených na několik málo stanic (převážně Prahu–Klementinum). Některé ze stanic Společnosti pokračovaly v síti Ústředního ústavu pro meteorologii a zemský magnetismus, založeného v roce 1851 ve Vídni.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.