Informace o projektu
Jíst a být
- Kód projektu
- MUNI/CORE/0624/2023
- Období řešení
- 7/2023 - 6/2024
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Společný univerzitní základ
- Fakulta / Pracoviště MU
- Filozofická fakulta
Záměrem projektu je představit prostřednictvím uceleného přednáškového kurzu historii a současnost filozofických reflexí jídla a pojídání. Projekt studentům v reprezentativním průřezu přiblíží filozofické reflexe různých dimenzí a podob lidského jednání a chování, která jsou v průběhu dějin člověka nedílně spjata se snahami zajistit výživu. Tyto reflexe mají v dějinách filozofie podobu teorií jídla a výživy, dietetiky, různých variací gastrosofie či etických teorií, které se týkají forem a druhů výživy. Cílem projektu je seznámit studenty s co možná nejpestřejšími variacemi, které jsou k tématu "jídlo a pojídání" k dispozici v dějinách filozofie a současné etice jídla pojídání (tzv. gastrosofii).