Online kurzy (nejen) Ivy League škol

Pokud patříte mezi zájemce o možnosti online výuky i mimo Masarykovu Univerzitu, můžete vyzkoušet například MOOC.

23. 3. 2020

Bez popisku

Massive Open Online Courses (MOOC) jsou kurzy tvořené univerzitami, přístupné všem online a zdarma. Mezi stálé tvůrce kurzů patří i osm nejprestižnějších amerických univerzit známých pod názvem Ivy League. Ivy league školy (Harvard, Yale, Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Pennsylvania a Princeton) momentálně nabízejí přes 490 kurzů z nejrůznějších oborů od programování k historii a nové stále přibývají.

Kurzy se většinou skládají z video lekcí, četby, úkolů a obsahují i diskuzní fóra. Trvají zpravidla několik týdnů, některé z nich se dají procházet vlastním tempem, jiné mají stanovené datum pro začátek a konec a lekce se v nich objevují postupně (ke kurzu se můžete připojit i po začátku, musíte ho jen včas dokončit).

Jelikož každá univerzita používá jiného poskytovatele kurzů (Cousera, edX, Future Learn, Udacity…), doporučujeme stránku Class Central, která slouží k vyhledávání všech dostupných kurzů MOOC. Na této stránce si stačí najít zajímavý kurz a poslat odkaz studentům. Po kliknutí na tlačítko „Go to Class“ budou přesměrováni na stránku, kde kurz probíhá. Zde se studenti zapíší do kurzu (vytvoří si účet) a mohou hned začít se studiem.

 

Pro přiblížení jsme vybrali tři kurzy Ivy League škol, které by mohly obohatit studenty FF:

1. Moralities of Everyday Life

Tvůrce: Yale University

Poskytovatel: Cousera

Kategorie: filozofie

Délka: 6 týdnů

Začátek: 23. 3. 2020 (můžete se připojit i později)

V kurzu se dozvíte více o tom, jak funguje svět, lidé kolem Vás a zároveň Vy sami. Postupně se probírají otázky mravnosti, soucitu, kulturních rozdílů a jejich dopadů na morálku. Poslední lekce jsou zaměřené na velké otázky týkající se mravnosti (Jak se mění naše morální přesvědčení v závislosti na situaci, ve které se nacházíme?). Při výuce se čerpá z psychologického výzkumu, dále z filozofie, biologie a behaviorální ekonomie.

2. Hollywood: History, Industry, Art

Tvůrce: University of Pennsylvania

Poskytovatel: edX

Kategorie: film a divadlo

Délka: 4 týdny

Začátek: kdykoli

V tomto kurzu se dozvíte, jak se Hollywood stal předním výrobcem filmů, jak funguje jako celek ve filmovém průmyslu a jak politika a obchod ovlivňují svět filmu, televize a nových médií. Kurz chronologicky mapuje vznik Hollywoodu od roku 1920, soustředí se na hlavní hollywoodská studia (Paramount, Disney, Fox a další) a filmaře (Mary Pickford, Charles Chaplin, Frank Capra, George Lucas, Spike Lee a spoustu dalších).

3. Religious Literacy: Traditions and Scriptures

Tvůrce: Harvard University

Poskytovatel: edX

Kategorie: náboženství

Délka: 4 týdny

Začátek: kdykoli

Křesťanství, buddhismus, islám, hinduismus, judaismus – tento kurz se snaží vysvětlit, jakou roli hraje náboženství v událostech lidstva. Problém zkoumá pomocí odborných studií zabývajících se rozdílem a vývojem náboženství a jeho důležitostí pro člověka. Dále se kurz zabývá otázkami genderu, sexuality, umění, násilí a míru, vědy, moci a autority.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.