Interreg Rakousko - Česko (programové období 2021-2027

8. 8. 2022 Monika Kellnerová INTERREG

Bez popisku
Bez popisku

Program je zaměřen na podporu spolupráce mezi Rakouskou a Českou republikou v rámci tzv. Programového území. Program je zaměřen  na 4 prioritní osy: 

Priorita 1 - Výzkum a inovace
Priorita 2 - Klima a životní prostředí
Priorita 3 - Vzdělávání, kultura a cestovní ruch
Priorita 4 - Přeshraniční spolupráce
Každá z prioritních os je dále rozdělena na specifické cíle. 

Budou podpořeny pouze projekty, jejichž aktivity budou mít dopad na zmíněné programové území. V projektu musí vystupovat partneři z Rakouské a České republiky. Seznam vhodných žadatelů je dále specifikován v zadávací dokumentaci programu. 
Návrh projektu se podává v českém a německém jazyce.

Vyhlášení výzvy k předkládání projektových návrhů se očekává na podzim 2022. 

Změny oproti předchozímu programu INTERREG Rakousko - Česká republika 2014-2020

- Nový název programu: Interreg VI-A Rakousko - Česko 2021-2027

- Elektronický systém pro podání návrhu projektu je, místo původního eMS, nová platforma Jems (Joint electronic monitoring system).

- Maximální míra spolufinancování z prostředků EFRR (Evropského fondu pro regionální rozvoj) činí 80%. 

- Vykazování způsobilých výdajů je možné dvěma způsoby: na základě skutečně vzniklých a zaplacených výdajů anebo tzv. zjednodušené vykazování výdajů (např. jednotkové náklady, paušální sazby a jednorázová částka). Způsob vykazování výdajů se liší dle jednotlivých kategorií. 

 

Příklady projektů realizovaných v rámci programu Interreg Rakousko - Česká republika 2014-2020

Kulinářské dědictví (ATCZ kulinarisch)

Doba realizace projektu: 01/2022 - 12/2022
Vedoucí partner: Jihočeský kraj

Cílem tohoto projektu je zmapování společného kulinářského dědictví, nalezení společných kořenů stravování, zpracování databáze a položení vědomostní základny pro další navazující výzkum v oblasti historie a kultury stravování. Partneři chtějí v rámci síťové spolupráce zahájit zpracování dějin kultury stravování ve společném kulturním prostoru, sestavit příslušnou databázi z dostupných dokumentů o kultuře stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750-1918.

SIP - SME

Doba realizace projektu: 01/2017-12/2019
Vedoucí partner: FH OÖ Forschungs  und Entwicklungs GmbH

V rámci projektu vyvinou projektoví partneři na základě předchozích analýz a rozhovorů s experty nástroj, který napomůže plnému využití dostupných inovačních impulzů na základě přeshraniční spolupráce. Tím bude využit dlouhodobý inovační potenciál, zvláště na poli malých a středních podniků.

C4PE

Doba realizace projektu: 04/2018-06/2022
Vedoucí partner: Universität für Weiterbildung Krems

V rámci projektu se má etablovat přeshraniční profesní vzdělávání v Rakousku i v Česku. Dále se má vytvořit společné přeshraniční odborné vzdělávání v rámci pilotních kooperací mezi školami.

 

Další projekty podpořené programem Interreg AT-CZ naleznete zde. 


Staňte se součástí databáze expertů

Za účelem zajištění hodnocení kvality projektů se hledají experti, kteří disponují odbornými znalostmi v souladu s programovými prioritami (Výzkum a inovace; Klima a životní prostředí; Vzdělávání kultura a cestovní ruch; Přeshraniční správa) s cílem zajistit nezávislé odborné hodnocení projektů. Bližší informace, kritéria a upřesnění programových priorit naleznete zde

V případě zájmu vyplňte požadovaný formulář, který společně se svým životopisem zašlete na adresu Společného sekretariátu: interreg.at-cz@noel.gv.at (rakouská část Společného sekretariátu v St. Pöltenu) nebo js.atcz@crr.cz (česká část Společného sekretariátu v Brně). V případě zařazení do databáze budete dle potřeby kontaktováni. Před samotným hodnocením proběhne informační setkání, kde získáte potřebné informace o metodickém postupu procesu hodnocení a bude s Vámi uzavřená dohoda o provedení práce.

Bližší informace včetně formuláře naleznete pod tímto odkazem


 

Více informací o novém programovém období naleznete na oficiálním webu programu zde. O vyhlášení jednotlivých výzev k předkládání návrhů projektů budeme informovat prostřednictvím aktualit našeho oddělení. 

Kontaktní osoba na VaV

Mgr. Monika Kellnerová


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.