Francouzské knihy v benediktinské klášterní knihovně v Rajhradě

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NOVOTNÁ Miroslava

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Európske cesty románskych kníh v 16. – 18. storočí. Opera Romanica 13. K výskumu zámockých, meštianskych a cirkevných knižníc
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova Rajhrad; monastery; Benedictines; library; French books
Přiložené soubory
Popis Benediktinský klášter v Rajhradě má bohatou a slavnou historii, která začíná snad ještě před příchodem slovanských věrozvěstů na Moravu. O dějiny rajhradského kláštera se zajímalo několik historiků, archivářů, knihovníků a jiných vědců, jako například Béda Dudík, Pavel Josef Šafařík, Václav J. Pokorný, Karel Uhl a jiní. Ve dvacátém století se o zachování rajhradských fondů zasloužil především Vladislav Dokoupil. Původ kláštera, jeho významné knihovníky, vědce a autory publikací o Rajhradě a především o benediktinské knihovně představujeme v první části našeho článku. Ve stručnosti uvádíme hlavní zdroje, z nichž se knihy do kláštera dostávaly, zmiňujeme se o existujícím lístkovém katalogu, typu signatur a rozdělení knih do jednotlivých regálů v hlavním sále. Ve druhé části textu se snažíme přiblížit především náš vlastní výzkum spočívající ve vyhledávání francouzských knih v Historickém sále a předsálí benediktinské knihovny. Z rozsáhlého tematického rejstříku jsme vybrali nejvýznamnější a nejzajímavější exempláře francouzského knižního fondu. Náš výzkum v současné době není ukončen, dosud máme k dispozici přehled více než 400 titulů obsahujících více než 800 svazků psaných francouzsky, tedy asi jednu třetinu všech knih, které se v Rajhradě nacházejí. Další knihy, které se nacházejí v rozsáhlých depozitářích kláštera, jsou v centru zájmu našeho pokračujícího průzkumu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.