Brněnská škola středoevropských studií a mezinárodní bádání

Autoři

POSPÍŠIL Ivo

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Science for Education – Education for Science. Veda pre vzdelanie - Vzdelanie pre vedu. 4th International conference / 4. ročník medzinárodnej konferencie, I. zväzok
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova Institute of Slavonic Studies at Masaryk University as a centre of Central European studies; Section (Cabinet) of Hungaro-Slavonic Studies; professional association Central European Centre of Slavonic Studies; the internet journal Proudy (Streams)
Popis Autor přítomného příspěvku se zabývá koncepcemi Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity jako jedno z center středoevropského bádání. Kromě toho ukazuje na činnost profesního spolku Středoevropské centrum slovanských studií, internetového časopisu Proudy a mezinárodní spolupráce při analýzách střední Evropy, zejména s německými, polskými a rakouskými institucemi a s jednotlivými badateli z dalších zemí, např. z Ruska, Velké Británie apod., což se projevilo v několika publikacích. Za výchozí koncepci pokládá střední Evropu jako kulturní a duchovní prostor dotvářený geopolitickými souvislostmi. Zdůrazňuje diachronii a synchronii střední Evropy, její roli rozporného tranzitivního areálu, ale i potenciálního mostu překonávajícího rozpory a ukazuje na posun směrem k jejímu personalistickému aspektu. Střední Evropou třeba demytizovat; není to návrat k monarchii ani obecně do minulosti, naopak: dát jí pravdivý rozměr, nezneužívat sám pojem k expanzivním cílům, střední Evropou budovat jako heterogenní, pluralitní kulturně politický prostor.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.