Fenomen Central‘noj Jevropy i russkij kul‘turnyj element v češskoj srede (Neskol’ko zametok po povodu metamorfoz češskoj recepcii)

Název česky Fenomén centrální Evropy a ruský kulturní element v českém prostředí (Několik poznámek k proměnám české recepce)
Autoři

POSPÍŠIL Ivo

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Rossija i russkije glazami inoslavjanskich narodov: jazyk, literatura, kul‘tura 1, Slavic Eurasia Papers No. 3
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova Central Europe and the Russians Russian literary scholarship and Central Europe specific features and peripeteias of Czech-Russian literary relations
Popis Autor přítomného článku se zabývá fenoménem střední Evropy a vlivem východních Slovanů, zvláště Rusů, na jeho formování. Jeho analýza se zaměřuje hlavně na marginální jevy a nezmiňuje se o těch, jimiž se zabýval dříve (T. G. Masaryk, K. Čapek, V. Černý). Předmětem jeho zájmu jsou F. Vymazal, A. Vrzal, dílem S. Vilinskij, dominantní postava F. Kautmana a především obecná atmosféra recepce ruské literary v českém kulturním prostředí a její peripetie, jimž se někdy říká Hassliebe.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.