Se správou sociálních sítí pomůže nový metodický list

Navazuje na směrnici FF MU č. 2/2022 O způsobech a zásadách interní a externí komunikace. Specifikuje například zakládání nových profilů a rovněž definuje základní obsahové a bezpečnostní zásady. Zavádí také fakultní Desatero sociálních sítí.

4. 6. 2024

Bez popisku

Metodický list k užívání sociálních sítí Filozofické fakulty Masarykovy univerzity pomůže správcům a správkyním profilů fakultních pracovišť či jejich menších součástí (jako jsou neoficiální oddělení či dílčí pracoviště, oborové skupiny nebo výzkumné týmy). Dozví se například, na jakých sociálních sítích dává smysl působit, jak přistupovat k obsahu či na co si dát pozor z bezpečnostního hlediska. Specifikuje rovněž placenou propagaci, využití AI či influencer marketing.

Desatero sociálních sítí

  1. Žádné aktivity na sociálních sítích nesmí ohrozit dobré jméno FF MU ani důstojnost zaměstnaných a studujících.
  2. Zásady slušné komunikace jsou důsledně dodržovány – používání vulgarit je zcela nepřípustné. Stejně tak jsou nepřípustné výzvy k násilí, nálepkování či trolling.
  3. Skrývání či mazání negativních komentářů je až posledním krokem – nejprve je vhodné upřednostnit diskusi a relevantní argumenty.
  4. Užití jakýchkoliv textů, fotografií, videí či hudby je podmíněno vhodným vypořádáním autorských práv.
  5. Vždy je nutné důsledně ctít fakta – lhaní je zapovězeno. Pokud se dopustíme chyby, bez váhání ji přiznáme a omluvíme se.
  6. Interní spory na sítě za žádných okolností nepatří – neshody je vždy nutné řešit v soukromí.
  7. Pokud se příspěvek týká celé fakultní komunity, označujeme celofakultní profily – může to zajistit vyšší dosah (například akce se tedy zúčastní více lidí).
  8. Přispíváme přiměřeně často – důraz klademe na kvalitu před kvantitou, konzistenci a dlouhodobou udržitelnost.
  9. Prezentujeme se přirozeně – styl komunikace uzpůsobujeme cílové skupině. Pamatujme ale na to, že jako veřejná instituce přispíváme ke kultivaci jazyka.
  10. Vždy je třeba používat dvoufázové ověření – to také musí být vyžadováno od všech osob, které mají k profilům přístup.

Metodický list


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.