Negativní právní omyl o nedovolaných a dovolaných mimotrestních znacích skutkové podstaty trestného činu (národní a evropské právní asapekty)

Warning

This publication doesn't include Faculty of Arts. It includes Faculty of Law. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Negative error in law concerning non-claimed and claimed non-penal elements of the body of a crime (national and European law aspects)
Authors

KRATOCHVÍL Vladimír

Year of publication 2008
Type Article in Periodical
Magazine / Source Legal studies and practice journal
MU Faculty or unit

Faculty of Law

Citation
Field Law sciences
Keywords error in criminal law; positive error; negative error; normative element of the body of a crime; descriptive element of the body of a crime; non-claimed non-penal element; claimed non-penal element
Description Text vysvětluje základní pojmy a analyzuje klíčové problémy obecné a zvláštní části českého trestního zákona (de lege lata a de lege ferenda). Pojednává o důsledcích rozdílů mezi negativním právním omylem o normativním a deskriptivním znaku skutkové podstaty trestného činu, resp. o nedovolaných a dovolaných mimotrestních znacích, pro trestní odpovědnost. Nabízí doporučení pro řešení problémů a srovnání se zahraničními úpravami, jakož i s evropským právem.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.