Project information
Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury
- Project Identification
- MUNI/A/1362/2022
- Project Period
- 1/2023 - 12/2023
- Investor / Pogramme / Project type
-
Masaryk University
- Specific research - support for student projects
- MU Faculty or unit
-
Faculty of Arts
- Mgr. Libor Zajíc, Ph.D.
- Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil
- Mgr. Petr Klesal
- Mgr. Matěj Kozák
- Mgr. Lucie Machalová
- Mgr. Veronika Macháňová
- Bc. Jana Piškulová
- Mgr. et Mgr. Adam Strašák, Ph.D.
- Mgr. Dana Vedra
Výzkumný projekt Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury bude reflektovat historii a současnost výroby a konzumace piva v městském prostředí především z pohledu kulturních dějin. Důležitými aspekty budou interdisciplinarita a mezinárodní náhled do studia dané problematiky, neboť pouze touto cestou lze dosáhnout skutečně kvalitních výsledků. Projekt navazuje na dva předchozí ročníky, při nichž byly zhodnoceny metodologické možnosti studia piva jakožto kulturního nápoje a zodpovězeno na otázky ke vztahu církve při výrobě a konzumaci piva.
Sustainable Development Goals
Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.
Publications
Total number of publications: 23
2024
-
Krčma nejen srdcem města, ale i předmětem bádání
Year: 2024, type: Article in Periodical (without peer review)
2023
-
Beer and Society. How We Make Beer and Beer Make Us
Year: 2023, type:
-
Dějiny pivovarnictví ve střední Evropě od středověku
Year: 2023, type:
-
Jan Hus a husitství jako nástroj komunistické propagandy
Year: 2023, type:
-
Krčma srdcem města : Pivovarnictví a pivní kultura ve městech od středověku po současnost
Year: 2023, type: Conference
-
Krčmy ve staročeské literatuře 14. století
Year: 2023, type: Appeared in Conference without Proceedings
-
„Kyseláč“ - tradice nebo trend?
Year: 2023, type: Appeared in Conference without Proceedings
-
Ležák, Ale, nebo kyseláč?
Year: 2023, type:
-
Možnosti a limity rekonstrukce historických receptů na přípravu piva (na příkladu díla Františka Ondřeje Poupě)
Studia historica Brunensia, year: 2023, volume: 70, edition: 2, DOI
-
Otevřené pivo
Year: 2023, type: Popularization text