Evolution of genome size and genomic GC content in carnivorous holokinetics (Droseraceae)

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Evoluce velikosti genomu a genomického obsahu GC u masožravých holokinetických rostlin (Droseraceae)
Autoři

VELEBA Adam ŠMARDA Petr ZEDEK František HOROVÁ Lucie ŠMERDA Jakub BUREŠ Petr

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of Botany
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://academic.oup.com/aob/article/119/3/409/2740719
Doi http://dx.doi.org/10.1093/aob/mcw229
Obor Botanika
Klíčová slova DNA content; Droseraceae; carnivorous plants; flow cytometry; genome size evolution; GC content;DNA base composition; holocentric chromosomes; holokinetic chromosomes
Popis Pozadí a cíle: Výzkum masožravé rostlinné čeledi Lentibulariaceae v posledních letech vedl k objevení nejmenších rostlinných genomů a neobvyklého patternu v evoluci genomického obsahu GC bazí. Nicméně, nedostatek genomických dat v jiných masožravých liniích stále brání zobecnění pozorovaných patternů. V předložené studii jsme proto cílili na zaplnění takové mezery mapováním evoluce genomu v druhé největší masožravé čeledi rostlin - Droseraceae - kde tento vývoj může být ovlivněn také chromozomálním holokinetismem v rodu Drosera. Metody: Velikost genomu a genomický obsah GC 71 druhů Droseraceae byly měřeny průtokovou cytometrií. Byla vytvořena datovaná fylogeneze a vývoj genomických parametrů a jejich vztah k druhovým klimatickým parametrům byl testován pomocí statistik založených na fylogenezi. Klíčové výsledky: Velikost 2C genomu Droseraceae se pohybovala mezi 488 a 10 927 Mbp a obsah GC byl v rozmezí 37,1 až 44,7%. Velikost genomu a genomický obsah GC u masožravých a holocentrických druhů se nelišily od obsahu jejich ne-masožravých a monocentrických příbuzných. Vyšší GC genomový obsah pozitivně koreluje s velikostí genomu a na geografické škále koinciduje s vyššími ročními teplotními amplitudami. Velikost genomu a počet chromozomů byly v australské linii rodu Drosera nepřímo úměrné. Závěry: Naše výsledky ukazují, že ani masožravost (= adaptace na nedostatek živin), ani holokinetismus nemají významný vliv na velikost a složení genomů v čeledi Droseraceae. Nicméně, zdá se, že holokinetický tah ovlivňuje evoluci karyotypu v jedné z hlavních linií rodu Drosera. Náš průzkum potvrdil, že vývoj obsahu GC je úzce spojen s vývojem velikosti genomu a také s podmínkami prostředí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.