Cumys consumption in the perspective of 13th-century Franciscan friars among the Mongols
Název česky | Náhledy františkánů na konzumaci kumysu mezi Mongoly ve 13. století |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2022 |
Druh | Další prezentace na konferencích |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Františkáni cestující k Mongolům ve 13. století, jmenovitě Jan z Plano Carpini a Vilém Rubruk, se zmiňují o různých potížích spojených se zásobováním potravinami, jejich kvalitou a kulturou stravování u Mongolů. Mezi problémy, které komplikovaly fyzické zdraví a sociální postavení mnichů, patřila otázka konzumace kumysu. Tento nápoj z kvašeného kobylího mléka byl jedním ze základních prvků výživy kočovných obyvatel stepí. Zároveň hrál ústřední roli ve společenském životě Mongolů a jejich interakci s cizinci. Nesl však také specifické kulturní a náboženské významy. Jako potravina používaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám byl kumys tabuizován ruskými křesťany. Příspěvek se zaměřuje na otázku postoje mnichů ke kumysu a jeho možných důsledků pro úspěch jejich misijního úsilí. |
Související projekty: |