PRŠÍ. JEDEME DOMŮ?!

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KURA Jakub

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference 14. mezinárodní konference : AKTUÁLNÍ PROBLÉMY CESTOVNÍHO RUCHU
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://kcr.vspj.cz/cs/uvod/archiv/konference/aktualni-problemy-cestovniho-ruchu-2019
Klíčová slova behaviour of visitors; regional marketing; small-scale events; barum Czech Rally Zlín; sport tourism; Zlín region; weather
Popis Příspěvek se snaží nalézt odpověď na to, zda vůbec a případně nakolik ovlivňují povětrnostní podmínky chování návštěvníků small-scale eventu. Základem pro výzkum jsou data získaná z dotazníkových průzkumů prováděných při automobilové soutěži Barum Czech Rally Zlín, konkrétně ročnících 2016 a 2018, které se lišily počasím, přičemž první ročník provázely tropy a slunečné počasí, zatímco druhý ročník byl provázen deštěm a chladnějšími teplotami. Výzkumem je sledováno, zda u motoristických fanoušků ovlivňuje počasí jejich preference k délce pobytu, volbu ubytování či stravování nebo zda pro návštěvníky automobilových soutěže nehrají povětrnostní podmínky vliv a soutěž sledují bez ohledu na ně. Pro zjištění přesnějších výsledků je vzorek respondentů rozdělen podle uváděného bydliště na dvě skupiny – ty bydlící ve Zlínském kraji a druhou skupinu pak tvoří návštěvníci z ostatních krajů České republiky. Toto rozdělené je dáno zjištěními z dřívějších výzkumů na téma tourism climatology, z nichž vyplývá, že počasí hraje roli zejména u návštěvníků lokálních a s rostoucí vzdáleností od bydliště se snižuje vliv počasí na chování turistů, pročež příspěvek právě se dvěma skupinami návštěvníků. Jak ukázaly výsledky, rozdíly mezi oběma skupinami návštěvníků Barum Czech Rally Zlín a zejména mezi oběma sledovanými roky nebyly v žádném případě identifikovány a fanoušci rallysportu se rozmary počasí nenechají při své účasti na motoristické akci příliš ovlivnit, čímž lze konstatovat, že z tohoto ohledu se fanoušci rally liší od jiných turistů účastnících se jiných typů turismu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.