Application of Dipon, (1,4,8,11-tetraazacyclotetradecane-4,11-bis(methylphosphonic acid) as selective complexing agent for determination of copper(II)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SVOBODOVÁ Ivona LUBAL Přemysl HERMANN Petr KOTEK Jan HAVEL Josef

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova cyclam derivative; macrocyclic ligand; 1;4;8;11-tetraazacyclotetradecane-1;8-bis(methylphosphonic acid); microscale copper(II) determination; phosphonate complexes; UV/VIS spectrophotometric end-point detection
Popis Nový makrocyklický ligand, 1,4,8,11-tetraazacyclotetradecane-1,8-bis(methylfosfonévá kyselina) (dipon), je selektivní chelatační činidlo pro stanovení měďnatých iontů v přítomosti iontů jiných přechodných kovů. Ligand byl testován pro analytické stanovení měďnatých iontů za optimálních experimentálních podmínek (-log [H+] = 5.5, c(L) approximate to 5 x 10(-4) mol L-1, lambda 310 nm) pro dynamický koncentrační rozsah (5-200) x 10(-6) mol L-1 s detekčním limitem 2.2 x 10(-6) mol L-1, t.j. 0.14 mug ml(-1). Volumetrické stanovení Cu(II) pomocí odměrného dipon roztoku bylo použito pro její stanovení v mikromolárních koncentracích bez nutnosti maskovat interferující ionty kovů. Ostrý ekvivalenční bond byl detekován pomocí UV/VIS spektrofotometrie. Obě metody byly použity pro analýzu umělých a reálných vzorků a poskytly shodné výsledky nezatížené žádnou systematickou chybou. Výhoda obou metod je v jejich jednoduchosti a rychlosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.