Divadelní studia

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Studium navazujícího magisterského programu divadelních studií prohlubuje znalosti získané na úrovni bakalářského studia. Důraz je kladen jak na prohlubování základních teatrologických disciplín (práce s archiváliemi, divadelní kritika, dramaturgická činnost, historiografické zkoumání), tak na vnímání divadla a bádání o něm v širších interdisciplinárních souvislostech (přesahy do psychologie, filosofie a sociologie umění, kognitivních studií). Studenti se zároveň seznámí s aktuálními badatelskými metodami a současnými trendy v souvisejících disciplinách. Zároveň je kladen důraz na samostatnou tvůrčí činnost v oblasti bádání, divadelní kritiky i divadelní praxe. Všechny tyto aktivity směřují ke komplexnímu myšlení o fenoménu divadla v aktuálních i historických souvislostech.

Divadlo je umělecká forma, kterou můžeme nejbezprostředněji sdílet s ostatními, co to znamená být lidskou bytostí. (Thorton Wilder)

Chcete vědět víc?

http://divadlo.phil.muni.cz/

Uplatnění absolventů

Absolvent programu najde uplatnění především v kritické, historiografické a analytické činnosti v oblasti umění se zaměřením na divadla ve všech jeho podobách. Absolventi nacházejí uplatnění ve výzkumných a archívních institucích, divadlech, institucí zaměřených na ochranu a propagaci kulturního dědictví, v publicistice, rozhlase nebo televizi. Absolventi se uplatní v oblasti public relations ve veřejné i soukromé sféře, v oblasti administrace a řízení kultury a umění, administrace kulturních politik a kulturních průmyslů, tvůrčí dramaturgii, kulturní žurnalistiky, ediční činnosti.

Podmínky přijetí

Termín pro podání přihlášky: 1. srpna – 30. listopadu

Komu je program určen: Program je určen absolventům bakalářského studia – bez omezení.

Předmět přijímací zkoušky: Přijímací zkouška do navazujícího magisterského studijního programu se skládá ze tří částí:

  • písemný test, který prověří faktické znalosti z oboru/programu Teorie a dějiny divadla na úrovni dokončeného bakalářského studia;
  • písemná analýza krátké ukázky divadelní inscenace;
  • rozprava s uchazečem (v diskusi se prověří divácký rozhled a schopnost hovořit o divadelní zkušenosti, dále se diskutuje o předloženém magisterském projektu).

Jako podklad k diskusi uchazeči vypracují magisterský projekt (obsahuje pojmenování výzkumného problému, zhodnocení základní literatury a pracovní osnovu práce) a předloží seznam alespoň 10 divadelních inscenací, které zhlédli během posledního půl roku.

Projekt a seznam inscenací uchazeči vloží v elektronické formě do svých e-přihlášek do 10. 1. Žádáme uchazeče a uchazečky, aby ve všech přiložených podkladech měli uvedené své celé jméno a číslo přihlášky.

Web Katedry divadelních studií.

Obecné informace k průběhu přijímacího řízení do navazujících magisterských programů na FF MU naleznete zde. Dokumenty k aktuálnímu přijímacímu řízení jsou vedeny v Materiálech pro uchazeče.

Kritéria hodnocení

Hranice úspěšnosti u přijímací zkoušky: 70 bodů (maximální počet bodů: 100). Znalostní test max. 10 bodů, analýza ukázky inscenace max. 40 bodů, rozprava nad projektem a shlédnutými inscenacemi max. 50 bodů.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč na magisterském stupni možnost věnovat hlavní část studia (80 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (40 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva.

Kombinace s programy z Filozofické fakulty

Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty

Divadelní studia jako vedlejší program

Kombinace s programy z Filozofické fakulty
Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Kombinace s programy z Filozofické fakulty

Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia magisterský navazující na bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 2 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Divadelní studia? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. MgA. David Drozd, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.